top of page

Werkveld Orientaties SGM jaar 1

Vanuit de opleiding hebben we een aantal werkplaatsen bezocht. Deze adressen zijn mogelijke werkgevers voor de afgestuurde SGM'er. Zelf vond ik vooral FC Groningen en SC Heerenveen erg interessante werkveldorientaties. Bij deze organisaties kwam veel naar voren dat ik erg interessant vind. 

 

 

WVO voetgolf

Welke verschillende taken vallen te onderscheiden binnen deze organisatie? Welke rol zie je binnen deze organisatie weggelegd;

  • voor en SGM-professional met de specialisatie Training & Coaching?

Iemand met dit uitstroomprofiel zou best trainingen kunnen geven om goed te leren richten met een bal. Hierin kan je ook meteen een coachende rol in spelen.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Sportbusiness & Ondernemerschap?

Een ondernemer zou hierin een rol kunnen spelen door steeds bezig te zijn met vernieuwen en verbeteren van de baan als in de zin van aantrekkelijker maken voor de klant. Ook zou deze ondernemer een rol kunnen spelen in sponsoring en marketing richting bedrijven etc. Het is een hele slimme onderneming want het kost niet zoveel geld om dit allemaal aan te schaffen. Maar het levert wel veel geld op.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Actieve & Gezonde Leefstijl?

Niet van toepassing.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Beleid in Sport, Bewegen & Gezondheid?

Iemand met dit uitstroomprofiel zou zich bijvoorbeeld kunnen bezighouden met hoe mensen die het park bezoeken aankijken tegen voetbalgolfers.

Zie ik mezelf binnen deze organisatie werken? Zo ja, in welke rol en wat spreekt je aan? Zo nee, waarom niet?

Ik vind het wel leuk om als ondernemer bezig te zijn met andere doelgroepen, en proberen om bedrijven binnen  te hengelen als zijnde sponsor of klant.

Wat betekent deze werkveldoriëntatie voor mijn loopbaanplanning? Wat is mijn conclusie na vandaag?

Dat een ondernemer soms heel simpel kan zijn maar heel functioneel en leuk!

WVO beweegcentrum Leeuwarden vervangende opdracht

Fitness

Inleiding

Met fitness word het geheel van sporten en activiteiten die bedreven worden in sportscholen/fitnesscentra, of thuis, bedoeld.

Fitness kan prima thuis worden gedaan, indien men genoeg kennis over deze vorm van bewegen beschikt. Oefeningen als touwtjespringen, buikspieroefeningen en stretching vallen ook al onder de noemer ‘fitness’.

 

Fitnesstrainingen worden veelal gebruikt voor deze doelen:

  • Ondersteuning van de gezondheid en fitheid

  • Vetverbranding en afvallen

  • Spiergroei en toename van spierkracht

 

Daarnaast heeft fitness ook een positief effect op sommige medische doeleinden. Zo is regelmatig fitnessen effectief op het verminderen van klachten bij:

  • Diabetes Mellitus

  • COPD

  • Hypertensie

  • Hartfalen

  • Osteoporose

  • Depressie

 

(Fitness, 2015)

Ontstaansgeschiedenis

Al sinds jaar en dag doen mensen aan fitness. Eeuwen voor Christus hielden mensen zich al bezig met diëten en het streven naar een gezond en fit lichaam. De eerste mensen die een bijdrage aan fitness hebben geleverd zijn de Hindoestanen uit India. Daar probeerden de mensen een balans te vinden tussen lichaam en geest.

Het fitness van toen is niet zoals het nu is. Nu maken we veelal gebruik van apparatuur en de eerste volkeren die ook met machines gingen werken waren de Oude Grieken. De Oude Grieken richtten in de 8e eeuw voor Christus het gymnasion op. Hier kwamen mannen bijeen om hun lichaam te trainen. Deze sportscholen vormden een basis voor de latere sportscholen waar ook de Perzen en latere Romeinen gebruik van maakten.

In de middeleeuwen kreeg Europa te maken met een sterke teruggang. Sportscholen kregen minder aandacht van de mensen.

 

In deze tijd kregen veld- en jachtsporten meer aandacht. Pas halverwege de 18e eeuw gingen Johan Friedrich en Friederich Jahn verder met de moderne gymnastiek door experimenten uit te voeren met sportapparaten. Vanaf dit moment is gymnastiek zoals wij het kennen een feit.

 

Veel medici spoorden aan tot lichamelijke inspanningen, waardoor het fitnessen weer een boost kreeg. Archibald Maclaren was de eerste medische student die dit advies gaf en heeft daardoor een belangrijke bijdrage geleverd aan het fitness van nu.

 

In Nederland werd de eerste moderne sportschool opgericht in Amsterdam. In 1865 werd het Paleis voor Volksvlijt gesticht en krachtsport was sindsdien openbaar toegankelijk voor de normale bevolking. De eerste sporter die de vruchten van fitness plukte was de Duitser Eugen Sandow. Hij was een van de eerste bodybuilders van de wereld, en daarmee werd hij de uitvinder van de moderne bodybuilding genoemd.

 

Kenneth Cooper was ook een grondlegger voor de moderne fitness. Hij kwam met het idee om het hart en de longen te oefenen, en zo ontstond het zogenaamde aerobics. In de jaren ’60 brak dit fenomeen door, en veelal vrouwen doen dit nog steeds.

 

De volgende doorbraak was in 1986. Keene Dimick ontwikkelde in dat jaar het eerste technologische fitnesstoestel, en dat is nu bekend onder de naam “cardio fitness”.

 

(Ontstaan van fitness, 2014)

Ontwikkelingen

Fitness is de meest beoefende sport van ons land, en de ontwikkelingen in deze branche gaan snel. Zo is een deel van de fitness ondernemingen uitgegroeid tot een multifunctioneel bewegingscentrum waar ook andere sporten beoefend kunnen worden. Daarnaast zijn er low-budget bedrijven en centra die zich op specifieke doelgroepen richten, en nieuwe concepten waarbij meer sporten goedkoper wordt. Fitness wordt tegenwoordig ook aangeboden in hotels, scholen, bedrijven en bij fysiotherapiepraktijken.

 

Gemiddeld heeft een fitnesscentrum 1.600 vaste abonnementhouders. Het aantal leden per fitnesscentrum verschilt sterk, zo heeft een kleine misschien 200 leden terwijl grotere centra meer dan 5.000 leden kunnen hebben. Uit onderzoek blijkt dat de markt verzadigd is en de groei van de centra afvlakt. Daarnaast lijkt het aantal fitnessers te stabiliseren.

Door de scherpe concurrentie en prijsdruk wordt het moeilijker om nieuwe klanten binnen te halen. Veel bedrijven hebben het daardoor financieel zwaar. Ledenacties zouden dus gericht moeten zijn op bestaande klanten, naast het binnenhalen van nieuwe klanten.

 

Aan de andere kant worden diverse vormen van samenwerking steeds belangrijker. Zo zijn er veel centra die samenwerken met sportverenigingen, zorgverzekeraars en de eerstelijnszorg.

 

Trends

  • Toenemende vraag naar persoonlijke begeleiding en Small Group training

  • Flexibele abonnementen en contracten

  • Toenemende behoefte aan een gezonde levensstijl

  • Opkomst outdoor fitness, bootcamping en body weight training

  • Segmentatie en specialisatie

  • Ketenvorming

  • Integratie fitness, wellness en gezondheidscentra

Kansen

  • Toenemende vraag naar lowbudgetformules

  • Aanbieden totaalconcept van fitness, recreatie en wellness

  • Personal training en 24/7 coaching via mobiele applicaties

  • Samenwerken met lokale zorgaanbieders

  • Samenwerken met lokale sportverenigingen om sportaanbod te differentiëren

Bedreigingen

  • Op steeds meer plaatsen is er sprake van een verdringingsmarkt

  • Weinig aandacht voor ledenbehoud, marketing en een duidelijke positionering

  • Opkomende macht van lowbudgetketens.

 

(Cijfers en trends)

(De fitnessbranche, 2012)

 

Organisatie

Veel fitnesscentra in Nederland hebben het ‘Keurmerk Fitness’. Het Keurmerk Fitness stelt vast of een sport-, beweging-, of wellnesscentrum voldoet aan de kwaliteitseisen die aan professionele bedrijven in deze branche gesteld mogen worden.

 

Toezichthouder is de stichting Landelijke ErkenningsRegeling Fitness (LERF). Een onafhankelijke, door de brancheorganisatie Fit!vak i.s.m. het NOC*NSF en de ministeries van EZ en VWS in het leven geroepen stichting, die bestaat uit vertegenwoordigers van eigenaren van sport-, beweging-, fitness- en wellnesscentra, opleidingscentra, werknemersorganisatie en de brancheorganisatie.

(Wie zijn wij)

 

Naast het toetsen van minimale kwaliteitseisen worden centra ook gestimuleerd tot verdere groei en implementatie van kwaliteitssystemen.

 

Het Keurmerk Fitness werkt onder andere samen met:

  • Ministerie van VWS

  • Fit!vak

  • Vereniging van exclusieve sportcentra

  • European Fitness and Aerobics Association

  • Instituut voor Sportaccommodaties

(Waarom een Keurmerk Fitness)

 

In Nederland hebben we ook de Koninklijk Nederlandse Krachtsport en Finessfederatie (KNKF). Dit is de overkoepelende organisatie van alle krachtsporten in Nederland, waaronder Bodybuilding & fitness, gewichtheffen, powerliften, sumo en worstelen. De KNKF telt circa 8.400 leden (2011).

(KNKF, 2014)

 

Vanaf 1996 was de European Health & Fitness Association de vertegenwoordiger van fitness op Europees niveau. Om een groter draagvlak te creëren heeft deze organisatie ervoor gekozen om haar naam te veranderen in EuropeActive. EuropeActive heeft als missie om het aantal mensen met overgewicht, obesitas en mensen zonder lichamelijke activiteiten te verminderen.

(EHFA wordt Europe Active, 2014)

WVO Outdoor

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Training & Coaching?

Als SGM-professional met de specialisatie TC zie ik een rol in het begeleiden van groepen op de accommodatie. Hier zal de SGM-professional dus vooral uitleg geven over de onderdelen die ze kunnen doen en vooral ook toezicht houden. Ook kan deze professional juist instructeurs opleiden in deze branche.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Sportbusiness & Ondernemerschap?

Hier gaat de professional vooral bezig met het aantrekken van nieuwe sponsoren om het bedrijf te laten groeien of om met nieuwe en betere constructies te komen zodat je de concurrentie voorblijft.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Actieve & Gezonde Leefstijl?

Deze professional gaat vooral bezig met de oefeningen bij deze outdoor plek tot het maken van een vragenlijst/quiz over gezonde voeding etc. Hij geeft aan wat voor spieren je gebruikt bij welke onderdelen etc.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Beleid in Sport, Bewegen & Gezondheid?

Als ondernemer ben je veel bezig met de doelgroepen die je wil bereiken. Je wil constant inspelen op de interesses van doelgroepen. Dus je gaat onderzoeken doen bij bedrijven en scholen en zo proberen je outdoor plek up to date te houden.

Zie ik mezelf binnen deze organisatie werken? Zo ja, in welke rol en wat spreekt je aan? Zo nee, waarom niet?

Deze tak van sport spreekt me totaal niet aan, maar ik vind het wel heel leuk om in een ondernemende rol bezig te zijn. Het lijkt me leuk om eventuele sponsoren aan te trekken.

Wat betekent deze werkveldoriëntatie voor mijn loopbaanplanning? Wat is mijn conclusie na vandaag?

Ik vond het verhaal van de student die uiteindelijk ondernemer is geworden en eigenaar van de outdoor baan heel erg inspirerend. Het heeft me zeker aangemoedigd om zelf ook meer te gaan nadenken over zoiets dergelijks maar dan wel iets met mijn eigen smaak. Dat zal toch meer richting balsporten of fitness neigen.

 

 

WVO Kardinge

  • voor en SGM-professional met de specialisatie Training & Coaching?

Ja maar dan eerder als persoonlijk begeleider van bijvoorbeeld schaatsers of ijshockeyteams.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Sportbusiness & Ondernemerschap?

Ja, deze mensen zorgen ervoor dat alle benodigde faciliteiten aanwezig zijn voor de bezoekers die komen sporten.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Actieve & Gezonde Leefstijl?

Nee  

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Beleid in Sport, Bewegen & Gezondheid?

Ja.

Zie ik mezelf binnen deze organisatie werken? Zo ja, in welke rol en wat spreekt je aan? Zo nee, waarom niet?

Ja, dit bedrijf wordt regelmatig omgetoverd tot een unieke evenementenlocatie, voor zowel kleine als voor grote evenementen. Van muziekfeesten tot nationale schaatswedstrijden en van beurzen tot personeelsfeesten. Het organiseren spreekt mij erg aan, maar de mogelijkheden binnen het bedrijf nog veel meer.

Wat betekent deze werkveldoriëntatie voor mijn loopbaanplanning? Wat is mijn conclusie na vandaag?

Niet heel veel, ik vond de informatie die we verkregen niet heel erg relevant. Maar dit kwam ook doordat degene die eerst de presentatie zou geven ziek was. In het gebied van Sportbusiness & Ondernemerschap was wel veel informatie verschaft, maar de manier waarop dit werd overgebracht gaf mij het gevoel dat ik hier graag zou willen werken. In ieder geval wel in het uitstroomprofiel Sportbusiness & Ondernemerschap, maar daar ligt mijn voorkeur al vanaf het begin van deze opleiding

WVO SC Heerenveen 17-05-2015

  • voor en SGM-professional met de specialisatie Training & Coaching?

Bij SC Heerenveen komt dit profiel heel duidelijk naar voren bij de trainersstaf van de club. Dit geldt zowel voor de hoofdtrainer, de fysieke trainer, de assistant trainers en de jeugd trainers.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Sportbusiness & Ondernemerschap?

De Commerciele kant van de BVO kan geleid worden door iemand met dit profiel. Voorbeelden hiervan zijn de commercieel directeur of de persoon die sponsoren benadert.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Actieve & Gezonde Leefstijl?

De fysieke trainers van SC Heerenveen zouden deze specialisatie gevolgd kunnen hebben.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Beleid in Sport, Bewegen & Gezondheid?

Hierbij komt vooral de maatschappelijk tak van de vereniging SC Heerenveen in beeld.

 

Zie ik mezelf binnen deze organisatie werken? Zo ja, in welke rol en wat spreekt je aan? Zo nee, waarom niet?

Ja het lijkt me mooi om voor een BVO te werken. De rollen die mij hierbij aanspreken zijn die van technisch directeur, scout of commerciaal directeur.

 

Wat betekent deze werkveldoriëntatie voor mijn loopbaanplanning? Wat is mijn conclusie na vandaag?

Door deze stage weet ik zeker dat het me leuk lijkt om eens bij een BVO stage te lopen. Hierover heb ik ook een bericht gestuurd naar Eric Boersma en gesolliciteerd op de stage plek bij FC Groningen.

WVO FC Groningen

  • voor en SGM-professional met de specialisatie Training & Coaching?

Bij FC Groningen komt dit profiel heel duidelijk naar voren bij de trainersstaf van de club. Dit geldt zowel voor de hoofdtrainer, de fysieke trainer, de assistant trainers en de jeugd trainers.

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Sportbusiness & Ondernemerschap?

De Commerciele kant van de BVO kan geleid worden door iemand met dit profiel. Voorbeelden hiervan zijn de commercieel directeur of de persoon die sponsoren benadert. Ook zijn er meerdere functies die eventueel op het kantoor bekleed zouden kunnen worden

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Actieve & Gezonde Leefstijl?

De fysieke trainers van SC Heerenveen zouden deze specialisatie gevolgd kunnen hebben. Deze ‘specialisten’ hebben zich verdiept in de werking van het lichaam

  • voor een SGM-professional met de specialisatie Beleid in Sport, Bewegen & Gezondheid?

Hierbij komt vooral de maatschappelijk tak van de vereniging SC Heerenveen in beeld.

 

Zie ik mezelf binnen deze organisatie werken? Zo ja, in welke rol en wat spreekt je aan? Zo nee, waarom niet?

Ja het lijkt me mooi om voor een BVO te werken. De rollen die mij hierbij aanspreken zijn die van technisch directeur, scout of commerciaal directeur.

 

Wat betekent deze werkveldoriëntatie voor mijn loopbaanplanning? Wat is mijn conclusie na vandaag?

Door deze stage weet ik zeker dat het me leuk lijkt om eens bij een BVO stage te lopen. Hierover heb ik ook een bericht gestuurd naar Eric Boersma van SC Heerenveen en gesolliciteerd op de stage plek bij FC Groningen. Tevens lopen er voor stage lijntjes naar SC Cambuur.

 

 

 

 

bottom of page